Solskjel Hjortefarm

 

 

     Jula 2013

I år ble også 7 kalver, iår var det også to koller som ikke hadde kalv. Rambo er stadig like rampete, han har blitt sjefen, selv om de andre hjortene er større enn han. Rambo kom tidlig i brunst i år, da var han sjefen en stund. Men så kom Tore i brunst noe senere og da tok han over sjefsrollen .  I høst slaktet vi noen hannhjorter til eget bruk. Det var et fantastisk godt kjøtt.  Våren 2013 ble det profilert et stykke myr og sådd i gressfrø. Skulle profilert mere myr til våren, men vet ikkje om vi får tid til det. Dette pågrunn av at vi holder på å bygge et slakteri, Solskjel Foredling. Råbygget er kommet opp.  Fortiden så holder vi på å legge kloakkrør.  Planen er å  støpe golv så snart som det lar seg gjøre.                                                                                         .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Jula 2012

Hjortene har det bra, i år vart det også 7 kalver. To koller som ikke hadde kalv. Kom  en attpåklatt til slutt. Kalven suger mora enda, så han går i lag med mora . Vi har laga til handteringsannlegg i sommer,  med 4 svingbare dørblad og en fast vegg. Dette er plassert i stålet i et sommerfjøs. På utsida har vi ledegjerder av impregnert stående bordkledning. Vi prøvde det på han Rambo først, for han er som et kopplam å regne. Han skar litt tenner med det samme, så tydelig at han ikke likte seg. Men senere har vi skilt ut årskalvene og likens fjorsdyra, både øremerka de og gitt de en dose med Ivomek.  Tror kanskje vi må lage en  utgang ved siden av karusellen, slik at hjortene lettere går gjennom selve ledegjerdene, uten at de går gjennom karusellen. Da blir de vant til at de finner en større utgang for at de kan springe ut, uten at de synes det er skummelt.

Vi har også tatt i bruk selve fjøsrommet av sommerfjøset. Vi har også bygd en liten stall på utsida av fjøset. Der har vi årskalvene for avvenning, samt at de har en egen rundballe og får kraftfor daglig.

I høst ble det skifting av paringshjort. Vikprinsen begynte å brøle tidlig, slik at han Tore måtte stille bakerst i køen. Dette foregikk ca 14 dager, plutselig ble han borte. Vi fant han oppi skogen etter 2 dager, da hadde han tatt pappapermisjon. Noen dager etter var det Tore som kom i brunst, da tok han igjen rollen som første-elsker. Men lurer på om det var for sent, Vikprinsen hadde jo holdt på over fjorten dager tidligere. Så har tro på at kalvinga til våren kommer tidligere .  Dette vil jeg tro utgjør mye på veksten av kalvene. Ser jo bare hvis det er noen sauer som lammer senere enn normalt, disse lamma blir det ingen ting av.

Slakteriet har vi begynt på også nå. Vi støpte ringmurer og innermurer tidligere i sommer. Nå holder vi på sette opp stendere til vegger. Mye arbeid, men vært heldig med desemberværet. Har vært barfrost og under 0 for det meste, slik at det har vært en fryd å snekkere. Ha en god jul.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No er høsten kommet til Solskjel Hjortefarm også. Det har vært en kald sommer og tidvis mye regn. Tror ikke det er mange som har fått sitt flathøy tørt og berga i sommer. Som regel har han ikke klart å holde seg tørr mere enn 4-5 dager og det er noen dager for lite til høytørk. Men vi har gått til anskaffelse av "traktoreggmaskin" i år, så vintermaten til hjorten er berga. Vi var heldig og fikk full uttelling angående hjortekollene og kalving. Det ble 7 kalver, så det var 100% kalving. Han Tore som er far til kalvene har fått seg et 9 spirs gevir i år. Vikprinsen har kommet med 7 spirs gevir. Så det blir vel litt knuffing utpå høsten når hormonene blomstrer opp. Vi skal til og begynne med tilleggsforing nå. Tidligere har de fått en del løv, som en nabo har kvistet og det falt i god smak. Han Rambo som er flaskehjort går det også bare bra med, han er nå tatt oppi flokken og mobbinga er borte. Nedenfor  har Grethe laget en fotolink med nye bilder av flokken  som det er bare å trykke på.

Vi skriver 2 juli 2011. Vi har observert 2 kalver i farmen. En gledens dag. 4 koller til som har jur, så vi venter i spenning.

Nå er vi kommet til et nytt år 2011.  12 mars. Et gammelt ordtrykk her omkring er at den 12 mars  er det Tjeld på kvart et skag og torsk på kvar et me. I år er ikke Tjelden   kommet på hvert et skag, men såg en Tjeld i går, så den første er i allefall her.

I hjortefarmen går det bare bra. Rambo, fjorskalven som vi fikk for oppfostring, har vi sluppet inn i hegnet. Prøvde par ganger tidligere bare for en natt, for å se åssen det gjekk. Vart mobbet, så han ville ut igjen. Men nå har han vært i hegnet  14 dager.  Rambo holder seg for seg selv, men kommer for å få melkeskvetten daglig og pellets og gulrot. Så vi tror det går seg til etter hvert. Spente  på hvor mange  førstegangsfødene det blir  i år og nå er det ikke lenge til gresset begynner å spire.

 

Nå har vi fått Oktober måned 2010. Vi har hatt en meget fin høst med rolige  vindforhold og lite nedbør.  Hjortene har hatt besøk på utsida av gjerde  av andre frender, men alt har gått bra så langt. Hjortene vart nettopp slept innpå en åker med forraps, som de fortærte ganske fort. Så nå er det foring med rundballer. Horna på han Tore og Vikprinsen har skutt i været i sensommer. Tore har blitt seksspiring i år.  Vi venter spent på brunsten, har ikke sett noen teser enda.        Vi har også tatt til oss en foreldreløs hjortekalv som noen fant nesten nyfødt og nedkjølt. Men de klarte å få varmen i han og berga den med Pondus melkeerstatning og omsorg. Vi ble spurt om vi ville overta den, og det ville vi. Hjortekalven fikk Rambo. Rambo har levd i hagen i hele sommer, så vi har slippet å klippe plena samt å beskjære ripsbærtrea, det har Rambo tatt seg av. Vi er usikker når vi skal ha Rambo i lag med de andre hjortene, er redd for at han skal bli et mobbeoffer, særlig når det ikke er andre årskalver av samme størrelse. Så vi tror vi drøyern litt, er det noen som har erfaringer med noe lignede så er  det bare å skrive en mail !

Nye bilder av Tore. Horna vokser. Vi er spente hvor store horna blir i år på han Tore. I fjor som ettåring så var de bare   12 cm lange. Så vi håper de kan strekke seg noe lengre i år da. Blir vel en tagg fremover også får en tro. Men han er no bare remlingen enda, så vi må nok vente noen år til før han kommer i de voksnes rekker. Men vi håper han interesserer seg for damene utpå høsten. Skal prøve å ta noen bilder hver uke av han Tore, så får vi se hvor fort horna vokser.

 Våren 2010 kommer det flere hjortekalver til gårds. Det er allerede kommet tre kalver. Elin fra Stemshaug kom først, så kom Vikprinsen fra Vik. Magnhild kom også fra Vik.   18 mars kom Hildur fra Nygården.  24 mars, kom Ingeborg til gards, fra Nygården. Vi venter enda på to kalver som vi har grunneiers tillatelse til å fange inn. Regelverket er slik at det er grunneier som bestemmer om det kan taes ut kalver fra eiendommen. Storvald eller jaktvald har ingen  rett til å nekte grunneier til ta ut kalver på hans egen grunn, hvis ikke det står i vedtektene at det kan nektes for. Men for husfreden skyld så er det jo en fordel at de blir orientert om det. Og uttak av kalver kommer ikke i berøring med fellingskvote. 

Solskjel Hjortefarm er en nystarta farm som fikk de første villfanga hjortekalver den 30 januar 2009.  Vi har no 7 fjorskalver, som trives i hegnet.  I løpet av sommeren 2009 skal det store hegnet være ferdig. Da får hjortene ca 120 da å meske seg på. Det går med ca 1500 m med gjerde som er 244 cm høyt. Traseen går mye på berg og grunn lyngmark som vanskeliggjør gjerdinga. Må da borre  ned jernstenger til påler, som er meget arbeidskrevende. Hegnet skal deles inn flere mindre heng etter hvert . Dette er en fordel da en kan skifte område etter beitepresset.   Et sommer fjøs står i den minste hegnet. Der er  det planlagt å lage sluser for inndriving  og sammendriving i sommerstålet . Da kan en behandle dyra etter behov mot snyltere, sånn som innvollsmark og likn. Hjortene har i løpet siden de kom hit og til juni spist opp ca 1500kg med gulrot. De får sin daglige dose med formel,  Tilskuddsfor Hjort.  Her kommer noen bilder fra den første tiden de var i sommerfjøset.   

Her er noen nye bilder tatt oppi hjortefarmen  høsten 2011. (klikk på knappen bilder)

    

   

Her er noen bilder tatt av Tore og Vikprinsen, 20 oktober 2010.

   

   

   

                                            

                                                                                                                                                                 

    

        

       
                                                                                                                

Foto tatt 7 juni 2010

  

Foto tatt 30 mai 2010

            

  

Foto tatt av Tore 14 mai 2010

  

 Bilder fra April og vårstemning. 

   

   

   

   

   

   

   

  Her noen bilder og en videosnutt tatt under kalveinnfanginga, mars 2010.    

 

Fine vi ja    Gulrotfatet

Her er vi    Full fart

Lek    Samling

smaken paa  smolagulrot    Tore og Haldis

Seneste video tatt nov 2009

     Vi er venninner vi, sjø    Felleslunsj   
Du der bak må også komme frem og få litt gras    Tore er sjefen    Hvorfor får vi ikke komme inn til dere da    Gunnlin liker også nyslått hågress

hjortene får sin daglige kraftfor rasjon    Hjortene med Nauthatten i bakgrunn, slutten av juli 09

Godt med litt skygge i sommervarmen  21 juni 09                                    Fått på sommerpelsen no

Godt med litt skygge i sommersola      
              

Tore i farta 21 juni 09                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             De tre første kalvene i sommerfjøset.               Utlagt gulrot                                                                                     

hjort i sommerfjøset.jpgpå tur til gulrota.jpg    Anneline

Anneline og Sverreline    Gunnlin
               Hjorter i bevegelse     Haldis                                 
              Tore og Haldis      Alle hjortene samlet 9. juni 2009

Tore.jpg
               Tore begynner å få tapper og hjortene mister vinterpelsen.

 

tilbake til forsiden